Camerabewaking rond uw huis, dit zijn de regels

Bent u van plan om een bewakingscamera boven uw deur te hangen? Of heeft u misschien een digitale deurbel? Dat lijken handige maatregelen tegen diefstal, maar ze zijn niet altijd effectief. Hangt u toch een camera op?
Zorg er dan voor|
dat u weet aan welke regels u zich moet houden.

Risico- en preventie-expert Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis geeft advies.
Misschien is uw auto een keer bekrast en denkt u dat een camera een volgende keer kan helpen om de dader te vinden. Of misschien wilt u graag weten wie er voor de deur staat en wilt u daarom een digitale deurbel met camera. Steeds meer mensen hangen camera’s op rond hun huis. Dat mag, maar er gelden wel privacyregels. Ook als u een camera installeert op uw eigen terrein. De richtlijn is dat u een camera mag gebruiken om daarmee uw eigendommen of uzelf te beschermen. Daarbij moet u letten op de volgende punten. 

Alleen eigen terrein

De camera mag alleen opnames van uw eigen terrein maken. U moet dus zorgen dat de camera geen opnames maakt van de openbare weg of de tuin van bijvoorbeeld de buren. Als u de camera boven uw voordeur hangt, moet u ervoor zorgen dat de camera zoveel mogelijk gericht is op uw eigen deur of op het eigendom dat u probeert te beschermen (bijvoorbeeld uw auto). Als u niet kunt voorkomen dat de camera een deel van de stoep filmt, mag u ook  een speciaal kapje om de lens doen, zodat dat deel buiten beeld blijft.

Laat weten dat u een camera heeft

Vertel mensen in de buurt en mensen die weleens bij u voor de deur staan dat u een camera heeft. Hang de camera in het zicht en hang er een bordje bij met de waarschuwing dat er opnames worden gemaakt. Vertel ook aan uw buren dat u opnames maakt en waarom u dat doet. Dit helpt vaak om irritaties of ruzies te voorkomen.

Neem geen gezichten op

Het is niet toegestaan om zonder toestemming gezichten op te nemen. Een digitale deurbel filmt degene die aanbelt vrijwel altijd. De camera slaat deze gegevens vaak automatisch op en dat gebeurt niet altijd op een manier die voldoet aan de privacyregels. Probeer het filmen van gezichten daarom zo veel mogelijk te voorkomen.

Camerabeelden als bewijsmateriaal

Vaak is de kwaliteit van camerabeelden te slecht om er iets mee te kunnen bewijzen, vertelt Sjak van Nieuwkuijk van Interpolis. “Dat komt omdat de camera vaak niet goed is ingesteld, niet goed wordt schoongehouden of omdat de opnamekwaliteit gewoon laag is. Van Nieuwkuijk adviseert daarom een camera te kopen van goede kwaliteit, die goede beelden opneemt. Ook is het verstandig de camera te laten installeren door een deskundige installateur.

 “Een camera installeren is geen eenvoudige klus. Een installateur weet wat wel en niet mag en kan en kan u goed informeren over het gebruik van de camera.” Met een goed werkende camera kunt u de politie helpen.

U kunt de camera aanmelden bij het politiesysteem Camera in Beeld. Als er dan bij u in de buurt een misdrijf plaatsvindt, weet de politie welke woningen een camera hebben en wat de kwaliteit van de beelden is. Zo nodig vraagt de politie de beelden op. Zo kan uw camera bijdragen aan het oplossen van misdrijven.

Betere maatregelen tegen diefstal

Camera’s zijn niet de enige oplossing tegen diefstal, maar ze werken wel preventief. Van Nieuwkuijk benadrukt dat het voor het beveiligen van uw huis en eigendommen zeker zo belangrijk is om uw sloten en hekwerk te verbeteren en om bijvoorbeeld een lichtje aan te laten als u een weekend weg gaat. Uw verzekeraar kan u helpen met meer tips om diefstal te voorkomen. Zoals bijvoorbeeld deze tips van een ex-inbreker, die Interpolis verzamelde.

Op de InbraakBarometer van Interpolis kunt u zien hoe groot het risico op inbraak bij u in de buurt is.

(Artikel overgenomen uit; “IkWoonLeefZorg”)